X

Luontopolut

Nivalassa sijaitsee monta upeaa luontopolkua niin lenkkeilijöiden, polkujuoksijoiden kuin patikoijien tarpeita täyttämään.
Reittien pituudet vaihtelevat muutamasta kilometristä aina 56:een kilometriin.

Kivenhakkaajan luontopolku

Lataa luontopolun kartta tästä

Kivenhakkaajan luontopolku Järvikylällä Nivalassa tarjoaa mahdollisuuden tutustua perinivalalaiseen luontoon. Reitiltä löytyy mm. laavu ja pitkospuut.

Ensikävijälle hyvä lähtöpaikka on merkitty kartalle numerolla 1. Tähän voit jättää autosi ja kävellä pitkospuita pitkin laavulle (4) vaikka makkaranpaistoon!

Vähäjärven kosteikko

Lataa Vähäjärven kosteikon kartta tästä

Vähäjärven Kosteikko on rakennettu vuosina 2010-2012. Kosteikon rakentaminen on osa EAKR-rahoitteista Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Nivalan kaupungin toteuttamaa Vireä Malisjoki –hanketta. Vähäjärven kosteikko on yksi maakunnan suurimmista rakennetuista kosteikoista.  Kosteikko varastoi vettä kuivana aikana ja parantaa riistalinnuston elinolosuhteita.

Nivalassa, Erkkilän kylällä, sijaitsee useita lintutorneja. Vähäjärven kosteikolta löytyy kolme katselutasannetta ja yksi lintutorni. Erkkisjärven rannalla on Aimon torni ja Koistislammen rannalta löytyy Leon torni.

Kosteikon rakentamisella on luotu myös hyvät mahdollisuudet lintu- ja luontoharrastukselle. Nivalassa toimii Lintukerho Larus, joka on BirdLife Suomen virallinen alajaos ja se toimii Oulun läänin eteläosan kuntien alueella.

Iso-Sydänmaan vaellusreitti

Lataa Iso-Sydänmaan vaellureitin kartta tästä

Iso-Sydänmaan vaellusreitin ovat kunnostaneet aktiiviset kuntoilijat. Reitin kokonaismitta on 56 km, mutta siitä löytyy myös lyhempiä reittivaihtoehtoja, 7, 10.5 ja 25 km. Reitti on merkitty maastoon hyvin. Reitillä on omat nettisivut, josta löytyy tarkempaa tietoa reitin varrella olevista nähtävyyksistä esim. tervahudoista. Reitti on myös videoitu.

Muista luonnossa liikkuessasi

MUISTA LUONNOSSA:

 • kulje hitaasti, ehdit nähdä enemmän
 • älä roskaa, siivoa jälkesi
 • voit tehdä tulen vain taukopaikalla
  – käytä puita kohtuullisesti
  – sammuta tuli huolellisesti
 • ethän vahingoita puustoa, se on yksityisomaisuutta
 • kasvien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan
 • marjoja ja sieniä voit poimia
 • pidä koirat hallinnassa luonnossa liikkuessasi
 • ethän kaivertele puumerkkejäsi luontoon ja rakenteisiin

Haluathan säilyttää alueen viihtyisänä seuraavillekin kävijöille.